Brouwerij Palm stelt zijn plannen voor inzake renovatie ’t Oud Gemeentehuis Wieze

’t Oud Gemeentehuis te Wieze is een geklasseerde herberg  (° 1783, aanbouw van 1839), gelegen op het, eveneens geklasseerde Dorpsplein .



De laatste bewoners, Karel en Erna De Wolf verlieten dit pand in 2009 .

Een ogenblik werd gevreesd dat de eigenaar van dit gebouw, NV Diepensteyn – Brouwerij Palm, zou verkopen en/of hieraan een andere bestemming zou geven.

Hiertegen werd door ons, samen met mensen van de heemkring, actie ondernomen  in overleg met het kabinet ven minister Geert Bourgeois. De  kwam de eigenaar kwam  hierop gelukkig terug.

Hij verklaarde hij zich bereid om het gebouw te restaureren en in zijn functie van horecazaak, met vergadermogelijkheden, te herstellen.

NV Diepensteyn kan genieten van een tussenkomst van de Vlaamse Overheid (minister Geert Bourgeois), de provincie en de gemeente, maar het overgrote deel van de kosten wordt door de eigenaar gedragen.

Karel Uyttersprot: “Dit engagement werd ruim een jaar geleden aangegaan. Ondertussen was het enige tijd stil, maar bleven wij in contact met de eigenaars. Gespecialiseerde architecten werden door de aangesteld, materiaal-, stabiliteits- en historische studies werden uitgevoerd. Belanghebbenden en geïnteresseerden, o.a. de Heemkring H.Salvator Wieze, werden betrokken in dit dossier. Wij hebben ook gevraagd om beschermende maatregelen te treffen om verdere aftakeling te voorkomen.”

De plannen zijn klaar en werden op 20 juni op een, mede door ons ondersteunde  informatievergadering, voorgelegd aan de voornaamste belanghebbenden.

Aanwezig waren de eigenaar-bouwheer NV Diepensteyn, de heer Filip Van Damme, volksvertegenwoordiger Karel Uyttersprot, vertegenwoordigers van de diensten van Onroerend Erfgoed, de heemkring van Wieze, van de provincie en van de gemeente, alsmede de architecten Katelyn Verhasselt, die bekend is van de renovatie Abdij van Park –Mariapoort, Filip De Mulder en Filip Claes, interieurarchitecten.

Het gerenoveerde pand zal bestaan uit een grote mooie herberg, links, en een mooie zaal met een capaciteit van 60 a 80 personen langs de rechterkant,vroegere repetitielokaal van de harmonie. Bepaalde vloeren, oa oude Boomse tegels en gedecoreerde cementtegels, sommige deuren en ramen zullen worden bewaard en hersteld.

Karel Uyttersprot: “wij zijn bijzonder verheugd met de voorliggende plannen en de grondigheid waarmee NV Diepensteyn, brouwerij Palm, dit heeft aangepakt. Deze plannen zullen nu ter goedkeuring worden voorgelegd aan de verschillende overheden. De aanvang der werken zal pas kunnen starten na het doorlopen  van de procedures ter goedkeuring. Maar alle partijen die vandaag aan tafel zaten hebben de intentie te kennen gegeven dit dossier met de nodige spoed te zullen behandelen.

Wij zijn blij dat in dit aanslepend dossier eindelijk schot komt.”


Plannen Oud Gemeentehuis Wieze
Plannen Oud Gemeentehuis Wieze

Karel Uyttersprot
Volksvertegenwoordiger

0 reacties:

Een reactie posten