Het Kerstdorp werd Kerstflop over gans de lijn ! Kost per schaatsbeurt: 35 € pp

Het Kerstdorp te Lebbeke vond plaats van 16.12.2011 tot 2.1.2012 op de Grote Plaats, in een grote, verwarmde tent.
Waar er vroeger een echte ijspiste in open lucht werd opgesteld, werd er geopteerd voor een schaatsbaan in kunststof.

Raadslid Goedele Uyttersprot (N-VA) vroeg het financieel verslag op evenals de evaluatierapporten : Zowel financieel als naar belangstelling en tevredenheid van de bezoekers was dit een flop over de hele lijn.

Klantentevredenheid : de ijspiste in kunststof was een miskleun.
Een ouder: onze kinderen haalden hun neus op als we vertelden dat we naar de ijspiste zouden gaan;

Een andere ouder: onze kinderen wilden al na een korte periode de piste verlaten, in tegenstelling met vroeger was de goesting vlug over.

Financieel was het aderlating ten koste van de belastingbetaler:
het initiatief kostte zowat 55 000 €, zonder personeelskosten. Tijdens de openingsuren waren er permanent 4 a 5 medewerkers present. Houdt met hiermee rekening evenals met de ontvangsten ( 11 000 €), dan kost dit Kerstdorp 52 200 € aan de Lebbeekse belastingbetaler.

Ter herinnering, Lebbeke heeft de grootste schuld en hoogste belasting/inwoner in vergelijking met zijn gemeentecluster, dwz met 21 vergelijkbare gemeenten.

De opkomst was dan ook een dieptepunt. Voor 5 jaar telde men nog 14 000 bezoekers, voor 2011 was dit amper nog +-10 %: ” Aantal schaatsers over de volledige periode =+/- 1500” aldus het verslag.

Of 35 € per schaatser per schaatsbeurt ! De toegangsprijs bedroeg 3.5 € (excl kortingen).

Op technisch vlak waren er ook heel wat problemen. Er was een diefstal en er werd een kabel van 35A aangesloten op een van 16A, zonder beveiliging ertussen; gevolg gesmolten kabel en een geluk dat er geen brand is uitgebroken.

Milieu-impact : Lebbeke pretendeert een groene gemeente te zijn, maar plaatst midden in de winter een verwarmde tent, waar de warmte langs vensters en ramen buiten vliegt, wat neerkomt op verwarming in open lucht. Dat kostenplaatje is dan ook niet min.

N-VA voorzitter André Segers : “ In functie van onze ecologische voetafdruk het was helemaal misplaatst , om die reuzetent constant te verwarmen. In deze tijden waar sommigen een probleem hebben om de mazouttank voor de winter gevuld te krijgen met zeer dure brandstof gaat ons gemeentebestuur eventjes de grote jan uithangen met ons centen en er zo maar voor 3.460,13 Euro mazout doorjagen!Gerekend aan 0,9142 Euro /liter is dat pakweg 3785 liter tijdens de duur van het kerstdorp!

Uit het financieel verslag kennen we wel de kosten van de brandstof maar nog niet de post “Verwarming tent: Nog geen factuur ontvangen”.

Er zijn zeer veel mensen die zeer blij zouden zijn mochten zij hun mazouttank mogen vullen met een deel van deze verspilling die wij allemaal “mogen” meebetalen.”

N-VA Lebbeke heeft waardering voor de inzet van alle medewerkers en verenigingen die hun beste beentje hebben voorgezet voor het welslagen van dit initiatief.

Echter totaal verkeerde opties van de beleidsverantwoordelijken hebben van dit Kerstdorp een Kerstflop gemaakt.

N-VA vraagt dat ook of het niet veel sfeervoller zou zijn, om de chalets van het kerstdorp buiten in open lucht te plaatsen, zoals dit trouwens overal het geval is.

Zie maar naar Brussel, Luik, Keulen, en dichter bij huis in Dendermonde.
Een grondige evaluatie en een betere planning is dan ook noodzakelijk.

Namens het N-VA bestuur,

André Segers,Voorzitter
Gsm 0470 58 65 01

0 reacties:

Een reactie posten