N-VA: geen Blauwe Kroeg in de pastorij Heizijde ( Lebbeke )

(cfr infra  Lebbeke , Pastorie wordt bruine kroeg - 22/03/2013    Het Nieuwsblad)

De Pastorij van Heizijde is een mooie, alleenstaande bungalow, omgeven door een tuin, en gelegen naast de Kerk van Heizijde. Zij dateert van 1972 en werd gebouwd voor de huisvesting van de pastoor van de St.-Johannes Vianneykerk die dateert van 1969.

Ze is eigendom van de gemeente , staat al jaren leeg en een herbestemming is dringend nodig.
Daarenboven zijn er een aantal herstellingswerken nodig zoals inzake electriciteit, isolatie, verwarming,…

N-VA voorstel Pastorij Heizijde: Kinderopvang ?

N-VA stelde in maart 2013, bij monde van fractieleider André Segers voor om hier een kinderopvang,-crèche, in onder te brengen, analoog aan de plannen met de Pastorij Minnestraat, gezien de noodzaak op kinderopvang in onze gemeente, maar de VLD-CD&V meerderheid wees dit hooghartig af. Men zou er een bruine kroeg installeren (zie persartikel infra). Belangrijke verbouwingswerken werden dan ook gebudgetteerd.

Raf De Wolf, gemeenteraadslid: In september bleek evenwel dat de tuin van de Pastorij werd ingenomen door containers,met het oog op het huisvesten van kinderopvang. Wat was er gebeurd? Aan de mensen die de kinderopvang in de oude Pastorij van de Minnestraat (H. Kruis) zouden uitbaten,werd beloofd dat zij reeds op 1 september hun intrek zouden kunnen nemen in de Pastorij Minnestraat. De werken waren echter lang niet klaar en men liet de initiatiefnemers dan maar op eigen kosten containers huren om in de tuin van de Pastorij van Heizijde te plaatsen.

VLD voorstel Pastorij Heizijde: een Blauwe Kroeg

De VLD, hierin gesteund door coalitiepartner CD&V wil geen kinderopvang in de oude pastorij, maar wil er wel een café van maken, een “blauwe kroeg” zeg maar. Namen van mogelijke uitbaters circuleerden, maar zouden zich al bedacht hebben.

Karel Uyttersprot, volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid : Zeer merkwaardig dat juist een liberale partij het initiatief neemt om met belastingsgeld een café in te richten en uit te baten,
om zo op een oneerlijke mannier de lokale middenstand concurrentie aan  te doen. Dit is ongehoord.
Het is aan de overheid om voor het ondernemerschap de nodige omgevingsfactoren te scheppen, maar niet om zelf de plaats van de zelfstandigen in te nemen.

Bovendien zijn de kosten en investeringen zijn niet weinig.

Het gebouw met tuin kan geraamd worden op ongeveer 350 a 400 000 €, de verbouwingskosten (verwarming, sanitair, isolatie, electriciteit,…) die reeds zijn opgenomen in begroting
en waarvan sommige reeds zijn uitgevoerd en aanbesteed, bedragen nog eens 350 000 € .
Alles samen zal deze “Blauwe Kroeg”  de gemeente 700 a 750 000 € kosten, en dan moet de exploitatie nog beginnen. De verliezen zijn uiteraard voor de gemeente.

Wij weten uit ervaring met de cafetaria van De Biekorf wat dit betekent…
Het uitbaten van een café, weze het een  Blauwe Kroeg of iets anders, behoort niet tot de taken van een gemeente . Zij kan of mag geen oneerlijke concurrentie aangaan met de zelfstandigen en caféuitbaters.

N-VA is dan ook van oordeel dat een “blauwe kroeg” niet kan en dat deze beslissing moet herroepen worden ten gunste van een beslissing die het algemeen belang dient.

N-VA Gemeenteraadsfractie Lebbeke

Pastorie wordt bruine kroeg - 22/03/2013    Het Nieuwsblad

Lebbeke -De pastorie in Heizijde wordt ingericht als bruine kroeg. De Lebbeekse gemeenteraad verwierp het voorstel van N-VA om het leegstaande pand alsnog te herbestemmen als kinderopvang.

Begin 2011 al besloot de gemeenteraad de leegstaande pastorie Heizijde een nieuw leven als horecazaak te geven. Maar recent formuleerde raadslid André Segers (N-VA) het voorstel dat plan op te bergen en er, gezien de grote nood, een kinderopvang in onder te brengen. ‘Het aantal cafés slinkt. Het initiatief van de meerderheid heeft weinig kans op succes', vond collega Peter Huyck.

‘Wij geloven erin', reageert burgemeester François Saeys (Open VLD). ‘De parochie Heizijde heeft nood aan een ontmoetingsplaats, een gezellig bruine kroeg, waar zowel de senioren als de jongeren, ook van buiten de wijk, terechtkunnen. Dat de buurtbewoners al jaren bij mooi weer de zitbanken bij de kerk dagelijks bezetten om een babbel te slaan, versterkt onze overtuiging.'

Buurtbewoner Gustaaf Meskens bevestigt: ‘Laat het weer het toe, dan zitten we hier dagelijks op de bank. Met velen. Het zou fijn zijn bij regenweer over een uitwijkmogelijkheid te beschikken.'

Raadslid Luc Callaert (Open VLD) en bestuurslid van Heizijde Herleeft, de vereniging die jaarlijks een kermisweekend organiseert, ziet in het initiatief een zet tegen het verdwijnen van de horecazaken en de afbouw van het buurtleven. Schepen François Willems (Open VLD) en ook bestuurslid van Heizijde Herleeft, begrijpt N-VA niet: ‘In Denderbelle willen ze precies wat wij hier doen: er in de leegstaande pastorie een horecazaak creëren.'

Loket kinderopvang

En wat met de nood aan kinderopvang? ‘Op dat vlak hebben we, met de inrichting van de pastorie in de H. Kruisparochie, onze verantwoordelijkheid al genomen', zegt Saeys. ‘Het OCMW besloot bovendien een loket voor kinderopvang te creëren, dat ons de noden moet duidelijk maken. Dan nog kunnen we eventueel ruimten ter beschikking stellen. Het is echter niet zo dat wij plannen hebben om als gemeente kinderopvang te organiseren.'

In het project pastorie Heizijde zijn de dossiers ramen en dakisolatie ondertussen klaar om goed te keuren. Het is wel nog wachten geblazen op een beslissing rond de indeling van het gebouw.
Pierre Van Rossem

0 reacties:

Een reactie posten