Gemeente scoort slecht voor kinderopvang

Lebbeke bengelt onderaan in Vlaanderen op het vlak van aantal plaatsen voor kinderopvang. Met 26,88 opvangplaatsen op honderd kinderen tussen nul en twee scoort de gemeente ver onder het gemiddelde (48). Dat blijkt uit cijfers van Kind en Gezin. "Binnenkort komen er extra opvangplaatsen bij", beloven OCMW-voorzitter Christophe De Backer en schepen van Sociale Zaken Ronny Heuvinck (sp.a).Best in onze regio scoort Buggenhout met 46,5 plaatsen. Dendermonde, Berlare en Hamme kunnen 37 à 38 plaatsen per honderd kinderen aanbieden, Zele 34. Maar in Lebbeke zijn dat er slechts 26,88.

Goedele Uyttersprot, N-VA gemeenteraadslid en zelf jonge moeder kaart dit aan. "Ik moet dagelijks ons jongste dochtertje van Wieze naar Opwijk brengen, omdat er in Lebbeke geen plaats is", zegt zij. "Lebbekenaren moet al bijna de kindjes inschrijven lang voor ze verwekt worden." OCMW-voorzitter Christophe De Backer ontkent niet dat er lange wachtlijsten zijn voor het kinderdagverblijf Kwakkeltje van het OCMW. "Die loopt inderdaad tot september 2013", zegt hij. "De crèche is net verhuisd naar een nieuwbouw aan de Brusselsesteenweg en daar zitten we erg comfortabel. Maar spijtig genoeg kunnen we niet uitbreiden."

Negen extra plaatsen

Wel is een uitbreiding van opvangplaatsen in zicht voor de buitenschoolse kinderopvang van het OCMW. Daar komen binnenkort negen plaatsen bij. "Zonder subsidie van Kind en Gezin", benadrukt De Backer. "Terwijl de instelling een tekort aan opvangplaatsen aankaart, krijgen wij bij een aanvraag voor uitbreiding wel te horen dat we geen toelage krijgen." Wel ondersteunt het gemeentebestuur extra opvangmogelijkheden. Zo wordt de pastorie in de Lange Minnestraat omgebouwd om er een kinderdagverblijf te realiseren. "En we verlaagden de leeftijd voor de speelpleinwerking tot drie jaar om ook in de zomervakanties meer ouders opvangmogelijkheden te bieden", benadrukt schepen Heuvinck.

0 reacties:

Een reactie posten